TÝDEN KRKONOŠSKÉ KUCHYNĚ: potrhaná dobrota

Vaření a recepty 28. února 2013

Tenhle moučník nijak vábně nevypadá, ale chuťově je naprosto skvělý. Vyzkoušejte!

Tvarohový trhanec

Potřebujete:

200 g měkkého tvarohu

40 g hrubé mouky

40 g moučkového cukru

2 vejce

1 sáček vanilinového cukru

20 g másla

2 lžíce mléka

špetku strouhané citronové kůry

špetku soli

olej na vymazání pekáčku

moučkový cukr na posypání

Na jahodovou omáčku:

500 g jahod

80 g cukru

1 lžičku škrobové moučky

1 lžičku citronové šťávy

Postup přípravy:

  1. Nejdříve si připravte omáčku. Jahody očistěte, oddělte třetinu a zbylé jahody rozmixujte s 10 lžícemi vody. Směs přelijte do kastrůlku, přisypte cukr a přiveďte k varu. Omáčku zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou v 5 lžících vody, dobře promíchejte, opět přiveďte k varu a odstavte z ohně. Na závěr ji ochuťte citronovou šťávou a vmíchejte do ní zbylé jahody nakrájené na malé kousky.

  2. V míse utřete změklé máslo s moučkovým cukrem, přidejte špetku soli, žloutky, vanilinový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a tvaroh a dobře promíchejte. Přilijte mléko, přidejte mouku a na závěr zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.

  3. Připravené těsto rozetřete do vymazaného pekáčku, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova. Upečené horké těsto roztrhejte vidličkou, rozdělte na talíře, posypte cukrem, přelijte jahodovou omáčkou a ihned podávejte.