Tvarohový trhanec
Potřebujete:
200 g měkkého tvarohu
40 g hrubé mouky
40 g moučkového cukru
2 vejce
1 sáček vanilinového cukru
20 g másla
2 lžíce mléka
špetku strouhané citronové kůry
špetku soli
olej na vymazání pekáčku
moučkový cukr na posypání
Na jahodovou omáčku:
500 g jahod
80 g cukru
1 lžičku škrobové moučky
1 lžičku citronové šťávy
Postup přípravy:
Nejdříve si připravte omáčku. Jahody očistěte, oddělte třetinu a zbylé jahody rozmixujte s 10 lžícemi vody. Směs přelijte do kastrůlku, přisypte cukr a přiveďte k varu. Omáčku zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou v 5 lžících vody, dobře promíchejte, opět přiveďte k varu a odstavte z ohně. Na závěr ji ochuťte citronovou šťávou a vmíchejte do ní zbylé jahody nakrájené na malé kousky.
V míse utřete změklé máslo s moučkovým cukrem, přidejte špetku soli, žloutky, vanilinový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a tvaroh a dobře promíchejte. Přilijte mléko, přidejte mouku a na závěr zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Připravené těsto rozetřete do vymazaného pekáčku, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova. Upečené horké těsto roztrhejte vidličkou, rozdělte na talíře, posypte cukrem, přelijte jahodovou omáčkou a ihned podávejte.