TÝDEN KRKONOŠSKÉ KUCHYNĚ: zelníky chutnají víc než skvěle

Vaření a recepty 1. března 2013

V Krkonoších se tradičně vaří ze zelí, hub, brambor, švestek, máku a jablek. A ačkoli to vypadá jako hodně jednoduchá kuchyně, je vynikající.

Zelníky

Potřebujete:

500 g hladké mouky

2,5 dl mléka

20 g droždí

1 lžičku cukru

sůl

hladkou mouku na vál

30 g sádla na potření

Na náplň:

500 g bílého hlávkového zelí

2 lžíce sádla

mletý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Zelí omyjte, vykrojte košťál, listy nakrájejte na nudličky a ještě je překrájejte na drobnější kousky. V kastrolu rozehřejte sádlo, přidejte zelí, mírně ho podlijte vodou, osolte, opepřete a duste pod pokličkou 35 minut. Měkké zelí nechte vychladnout a případnou šťávu z něj slijte.

  2. Lžíci mouky promíchejte v hrnku s rozdrobeným droždím, cukrem a 1 dl vlažného mléka, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte kvásek 15 minut kynout. Mezitím zbylou mouku prosejte do mísy a promíchejte ji se solí. Přilijte připravený kvásek a pomocí zbylého vlažného mléka zadělejte hladké těsto. Poprašte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 65 minut kynout. Těsto rozdělte na pomoučeném válu na dvě části, připravte z nich válečky a každý nakrájejte na 8 stejně velkých kousků.

  3. Kousky těsta mírně zploštěte, rozdělte na ně dušené zelí a zabalte je jako buchty. Každou buchtu pak válečkem mírně rozválejte a zploštěte. Zelníky rozdělte na plechy vyložené pečicím papírem a nechte ještě 10 minut v teple kynout. Pak je vložte do trouby vyhřáté na 190 – 200 °C a pečte 20 minut dozlatova.

  4. Upečené zelníky ihned po vyjmutí z trouby potřete rozpuštěným sádlem a před podáváním je nechte vychladnout.