ŠPÍZOVÝ TÝDEN: špízy podle Jánošíka

Vaření a recepty 12. března 2013

Zbojnické špízy jsou atypické marinádou, ve které je maso naložené. A tím pádem i velmi pikantní.

Zbojnické špízy


Potřebujete:

300 g jehněčího masa z kýty

300 g vepřové kýty

4 cibule

svazeček petrželové natě

1 bobkový list

2 celé pepře

2 zelené papriky

vinný ocet na zalití masa

250 g slaniny

sůl

pepř

Postup přípravy:

  1. Maso nakrájejte na kousky, cibuli na silnější kolečka. Vinný ocet zřeďte trochou vody a svařte s celým pepřem, bobkovým listem a nasekanou petrželkou. Touto marinádou zalijte maso a cibuli a nechte stát alespoň hodinu.

  2. Papriky a slaninu nakrájejte na plátky. Připravte grilovací jehly a rozehřejte gril. Na jehly napichujte střídavě maso, slaninu, cibuli a papriku. Osolte, opepřete a opečte na grilu doměkka. Podávejte s pečivem a se zeleninou.

Tip:

Místo jehněčího masa můžete použít drůbeží.