Šunkové pirohy
Potřebujete:
300 g šunky v celku
200 g strouhanky
60 g hladké mouky
2 vejce
3 lžíce mléka
1 sáček instantního bramborového těsta
1 cibuli
sůl
mletý pepř
olej na smažení
polohrubou mouku na rozválení těsta
Postup přípravy:
Drobně nakrájenou cibuli zpěňte na 1 lžíci oleje. Po vychladnutí ji umelte nebo rozmixujte s šunkou nakrájenou na kostičky. Směs osolte, opepřete a promíchejte s jedním bílkem.
K bramborové směsi přidejte žloutek. Dle návodu připravte těsto, to pak rozválejte na plát silný asi 5 mm. Rozkrájejte ho na čtverce a na každý rozdělte šunkovou nádivku. Čtverce opatrně přeložte na trojúhelníky, jejich okraje potřete vodou, aby se těsto pěkně spojilo, a přitiskněte je k sobě.
Zbylé vejce rozšlehejte s mlékem a solí. Pirohy obalujte v hladké mouce, vejci a strouhance. Smažte je ve středně rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Podávejte teplé nebo studené.