RUSKÝ TÝDEN: pirožky se šunkou

Vaření a recepty 24. března 2013

Tradiční pokrm z kynutého těsta plněného masem, vejci, bramborami nebo třeba zelím či tvarohem. Variant je bezpočet a všechny jsou vynikající.

Šunkové pirohy

Potřebujete:

300 g šunky v celku

200 g strouhanky

60 g hladké mouky

2 vejce

3 lžíce mléka

1 sáček instantního bramborového těsta

1 cibuli

sůl

mletý pepř

olej na smažení

polohrubou mouku na rozválení těsta

Postup přípravy:

  1. Drobně nakrájenou cibuli zpěňte na 1 lžíci oleje. Po vychladnutí ji umelte nebo rozmixujte s šunkou nakrájenou na kostičky. Směs osolte, opepřete a promíchejte s jedním bílkem.

  2. K bramborové směsi přidejte žloutek. Dle návodu připravte těsto, to pak rozválejte na plát silný asi 5 mm. Rozkrájejte ho na čtverce a na každý rozdělte šunkovou nádivku. Čtverce opatrně přeložte na trojúhelníky, jejich okraje potřete vodou, aby se těsto pěkně spojilo, a přitiskněte je k sobě.

  3. Zbylé vejce rozšlehejte s mlékem a solí. Pirohy obalujte v hladké mouce, vejci a strouhance. Smažte je ve středně rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Podávejte teplé nebo studené.