VELIKONOČNÍ TÝDEN: kynutý věnec

Vaření a recepty 28. března 2013

Sladkému pokušení v podobě kynutého věnce jen velmi těžko odoláte. A proč byste vlastně měli?

Kynutý věnec

Potřebujete:

50 dkg hladké mouky

1 balíček sušeného droždí

5 dkg Korunního cukru krupice

1 balíček vanilkového cukru

2 vejce

1 bílek

250 ml vlažné smetany

Postup přípravy:

  1. Mouku prosejte do mísy a důkladně promíchejte s droždím. Přidejte ostatní přísady a zpracujte elektrickým ručním hnětačem. Důkladně prohněťte a vytvořte vláčné těsto. To vložte do vymazané a vysypané rozevírací formy na věnec a nechte na teplém místě vykynout po dobu cca 30 minut.

  2. Formu vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 35 minut. Dostatečné propečení zjistíte pomocí špejle – šetrně ji zapíchněte do moučníku, vytáhněte, a pokud je ještě vlhká, pečte dál. Jakmile na ní budou suché drobečky, je věnec hotový.

  3. Věnec vyndejte z trouby a nechte ještě chvíli ve formě. Po chvíli se upečené těsto odtáhne od okrajů. Tehdy odejměte postranní část formy a věnec vyklopte na podnos.