Kynutý věnec
Potřebujete:
50 dkg hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
5 dkg Korunního cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
2 vejce
1 bílek
250 ml vlažné smetany
Postup přípravy:
Mouku prosejte do mísy a důkladně promíchejte s droždím. Přidejte ostatní přísady a zpracujte elektrickým ručním hnětačem. Důkladně prohněťte a vytvořte vláčné těsto. To vložte do vymazané a vysypané rozevírací formy na věnec a nechte na teplém místě vykynout po dobu cca 30 minut.
Formu vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 35 minut. Dostatečné propečení zjistíte pomocí špejle – šetrně ji zapíchněte do moučníku, vytáhněte, a pokud je ještě vlhká, pečte dál. Jakmile na ní budou suché drobečky, je věnec hotový.
Věnec vyndejte z trouby a nechte ještě chvíli ve formě. Po chvíli se upečené těsto odtáhne od okrajů. Tehdy odejměte postranní část formy a věnec vyklopte na podnos.