Potřebujete:
Na těsto:
6 vajec
6 lžic polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
5 lžic pískového cukru
Na krém:
300 g másla
200 g moučkového cukru
50 g kakaa
6 vajec
vanilkovou esenci (nebo špetku vanilkového cukru)
Na karamel:
100 g cukru
50 g másla
150 ml vody
hrst vlašských ořechů na ozdobu
Postup:
Žloutky utřete s cukrem do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a střídavě s prosátou moukou lehce vmíchejte do žloutkové pěny.
Dortovou formu vyložte pečicím papírem a postupně upečte 5 placek v předehřáté troubě při 200 °C. Placky nechte vystydnout.
Ve vodní lázni ušlehejte vejce, cukr, kakao a vanilkovou esenci. Misku vyndejte z lázně a krém míchejte do vychladnutí. Přidejte změklé máslo, umíchejte hladký krém a dejte ho vychladit.
Každou placku namažte krémem a skládejte jednu na druhou. Horní placku nepotírejte. Bok dortu potřete zbytkem krému a posypte nastrouhanými ořechy. Dejte do chladna.
Cukr rozpusťte ve vodě a svařte do zhnědnutí. Přidejte máslo a za stálého míchání vařte do hladkého karamelu. Karamelovou polevu ihned natřete na horní piškot a nechte zaschnout.