Francouzský týden: Cassoulet

Vaření a recepty 3. července 2013

Tahle pomalu vařená delikatesa pocházející z jižní Francie se určitě stane hvězdou vaší francouzské tabule.

Potřebujete:

500 g velkých bílých fazolí

8 kuřecích křidélek

2 pikantní vepřové klobásy

200 g malých rajčátek (cherry)

100 g anglické slaniny

3 dl vývaru

1 větší cibuli

2 lžíce rajského protlaku

2 lžíce olivového oleje

4 stroužky česneku

4 větvičky tymiánu

4 hřebíčky

1 bobkový list

čerstvě mletý pepř

sůl

2 lžíce nakrájené zelené petrželky na posypání

Postup:

  1. Fazole namočte přes noc do vody a pak je uvařte do poloměkka. Oloupanou cibuli, česnek a slaninu nakrájejte nadrobno a orestujte v kastrolu na oleji. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu, protlak a všechno koření a krátce poduste. Přimíchejte uvařené a odkapané fazole, vše zalijte vývarem a zvolna duste pod pokličkou asi hodinu.

  2. Pak přidejte kuřecí křidélka, osolte, dále duste a podle potřeby dolévejte vodou, dokud fazole nezměknou. Na závěr přimíchejte překrájená rajčátka, podle potřeby přisolte a podávejte posypané zelenou petrželkou.