Týden se šéfkuchaři: Grilovaná pražma

Vaření a recepty 2. srpna 2013

Jestli uvažujete o jídle na letní romantickou večeři, co takhle zkusit tuhle rybku?

Potřebujete:

1 větší mrkev

1 řapík řapíkatého celeru

6 hráškových lusků

4 baby patisony

2 jarní cibulky

2 rajčata

5 lžic olivového oleje

2 stroužky česneku

1 celou skořici

1/2 citronu, dobře omytého a rozkrojeného na čtvrtky

1 svazek čerstvého koriandru

2 větší brambory

750 ml vody nebo kuřecího vývaru

1 pytlíček šafránu (5 g)

1 lžíci koření tajin (hotová směs)

2 filety čerstvé pražmy

sůl

bílý pepř

olivový olej na opečení

Na kuskus:

200 g kuskusu

1 lžíci olivového oleje extra virgin

2 hrnky vroucí vody

sůl

pepř

1 hrnek nasekané petrželky

1 lžíci citronové šťávy

Postup:

  1. Zeleninu očistěte a nakrájejte – mrkev a celer na silnější proužky, patisony a cibulku na poloviny, rajčata na plátky. V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte pokrájenou mrkev a šalotku, celé stroužky česneku a skořici, svázanou v gáze se čtvrtkami citronu a svazkem koriandru. Přihoďte omyté brambory ve slupce a krátce orestujte.

  2. Zalijte vodou nebo případně kuřecím vývarem a přidejte šafrán a zbytek koření. Pod pokličkou nechte vše pomalu vařit. Po 20 minutách, když je zelenina skoro uvařená, přidejte zbytek zeleniny a nechte dovařit doměkka. Dochuťte solí a pepřem.

  3. Kuskus promíchejte v misce s olivovým olejem a zalijte horkou vodou tak, aby byl jen potopený. Ochuťte solí a pepřem a promíchejte. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte asi 4 minuty stát. Pokud pak není kuskus nabobtnalý a měkký, zopakujte proces s vodou ještě jednou. Promíchejte ho vidličkou, aby se neutvořily hrudky. Připravený kuskus smíchejte s nasekanou petrželkou a citronovou šťávou.

  4. Plátky ryby na kůži několikrát nařízněte. Osolte a opepřete a na olivovém oleji opečte dozlatova – nejprve ze strany, kde je kůže, potom otočte a dopečte i z druhé strany. Na talíři položte rybu na zeleninové tajine, kuskus podávejte zvlášť v misce.