Potřebujete:
1 kg uzeného hovězího jazyka
divoké koření (3 kuličky nového koření, 10 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy)
2 větší cibule
2 polévkové lžíce sádla
4 větší šalotky
100 g mrkve
50 g rozinek
50 g mandlí
100 ml portského vína
50 g másla
drcený pepř
sůl
Na bramborový nákyp:
1 kg brambor
3 vejce
100 ml smetany
špetku muškátového květu
sůl
Postup:
Uzený jazyk uvařte s divokým kořením a cibulí. Vařený jazyk dejte do studené vody, oloupejte ho a odstraňte tučné části. Na sádle opečte dorůžova mandle spolu s mrkví nakrájenou na kostičky, přidejte na čtvrtky nakrájené šalotky a rozinky. Vše zlehka opečte, zalijte vínem, opepřete a asi tak 10 minut poduste. Stáhněte z ohně, vmíchejte máslo a osolte. Jazyk nakrájejte přes vlákno na půlcentimetrové plátky.
Brambory na nákyp uvařte ve slupce, nechte je vychladnout, pak je oloupejte a nakrájejte na 1 cm silné plátky. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Brambory smíchejte se smetanou, solí a muškátovým květem a opatrně do nich vmíchejte sníh. Ochucené brambory rozprostřete do zapékací misky, uhlaďte a navrch nalijte rozmíchané a lehce osolené žloutky. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 20 minut.