Potřebujete:
750 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
200 ml bílého suchého vína
špetku šafránu
250 g rýže arborio
30 g másla
1 šalotku
150 g mrkve
150 g cukrového hrášku
sůl
pepř
50 g parmezánu
zelenou petrželku
Postup:
Připravte si vývar. Do třetiny horkého vývaru nasypejte šafrán a nechte ho rozpustit. V kastrolu nechte na másle zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, přidejte rýži, krátce opékejte a míchejte. Pak ji zalijte vínem a vařte, až se víno vsákne. Zalijte vývarem se šafránem, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, hrášek, osolte, opepřete a zvolna duste za stálého míchání a podlévání zbylým vývarem doměkka.
Z parmezánu odkrojte hoblinky na posypání, zbylý jemně nastrouhejte. Do hotové rýže vmíchejte jemně nastrouhaný parmezán a nasekanou petrželovou nať. Rýži rozdělte na porce a posypejte hoblinkami sýra.