Týden s vínem: Játra dušená na víně

Vaření a recepty 29. září 2013

Náš vinný týden uzavíráme receptem na dušená jatýrka. Jak jinak než v lahodném moku.

Potřebujete:

500 g jater (telecích nebo mladých vepřových)

80 g másla

1 velkou cibuli

40 g hladké mouky

asi 300 ml bílého vína

5 žampionů

zelenou petrželku

sůl

pepř

Postup:

  1. Játra odblaňte a nakrájejte na 4 plátky. Každý plátek na okraji nařízněte a obalte v mouce. Cibuli nakrájejte najemno, vložte ji do hrnce na rozehřátý tuk a osmažte. Přidejte plátky jater, po obou stranách je opečte, potom podlijte trochou vína a duste doměkka. Během dušení přilévejte víno nebo vodu podle potřeby.

  2. Žampiony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Osmahněte je na másle a ke konci dušení je přidejte k masu. Nakonec pokrm osolte a opepřete. Podávejte s rýží a hlávkovým salátem.