Potřebujete:
4 bifteky z hovězí svíčkové
400 g čerstvé zeleninové směsi (karotky, brokolice, chřestu apod.)
200 g malých žampionů
150 g másla
100 g plátků anglické slaniny bez kůže
1 dl vývaru
1 dl červeného portského vína (nebo jiného sladkého těžšího vína)
1 lžičku hladké mouky
slunečnicový olej na opečení a marinování
špetku cukru
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup:
Bifteky lehce naklepejte hranou ruky a shrňte opět do požadovaného tvaru a výšky. Opepřete je, osolte, obtočte plátky slaniny a lehce převažte provázkem (jen tak, aby slanina nespadla a biftek dostal hezký válcovitý tvar). Pak je potřete olejem a nechte 30 minut odležet.
Bifteky opečte na troše oleje (asi 3 minuty z každé strany), přeložte je do nahřátého pekáčku a vložte na 10–15 minut do trouby vyhřáté na 90 °C. Mezitím krátce povařte zeleninu.
Hotové bifteky vyjměte z pekáčku a uložte je v teple. Ve zbylém výpeku rozpusťte lžíci másla, přidejte mouku, osmahněte ji dozlatova a zalijte vývarem a vínem. Omáčku povařte 5 minut a na závěr ji dochuťte solí a pepřem.
Na polovině másla opečte zeleninu s trochou soli, pepře a špetkou cukru. Na druhé polovině másla opečte překrájené žampiony, ty také osolte a opepřete. Bifteky s omáčkou podávejte na nahřátých talířích, obložené zeleninou se žampiony a s různě upravenými bramborami.