Hráškový nákyp s pórkem
Potřebujete:
300 g hrášku
200 g očištěného pórku
5 vajec
100 g lučiny
100 g měkkého tvarohu
60 g nastrouhaného sýru Gouda
1,5 dl zakysané smetany
30 g másla
špetku mletého bílého pepře
sůl
Postup přípravy:
Pórek nakrájejte na kolečka a vložte ho do kastrolu s rozehřátým máslem. Přidejte hrášek a zeleninu poduste doměkka. Podušený hrášek s pórkem přesypte do vhodné mísy a nechte prochladnout.
Smetanu rozmíchejte s lučinou a tvarohem, směs osolte, opepřete a přilijte k zelenině v míse. Vejce rozklepněte do misky, také je přilijte do mísy se zeleninou a dobře promíchejte. Na závěr přidejte nastrouhaný sýr a vše opět dobře promíchejte.
Vhodnou zapékací formu, nejlépe hranatou, vyložte papírem na pečení. Směs nalijte do formy, zakryjte ji alobalem, postavte do hlubšího pekáčku naplněného vodou a pečte asi 50 minut při 150 °C, podle velikosti a tvaru formy.