Knedlíky s hráškem a kukuřicí
Potřebujete:
Bramborové těsto:
800 g vařených studených brambor
200 g hrubé mouky
100 g krupice
1 vejce
1 lžíci octa
sůl
mouku na vál
50 g másla na omaštění
Náplň:
200 g mraženého jemného hrášku
200 g mražené kukuřice
5 vajec
150 g másla
0,5 dl smetany
mletý pepř
sůl
Postup přípravy:
V kastrolu rozehřejte máslo a opečte na něm kukuřici. Přidejte hrášek a nechte ho prohřát. Vše zalijte rozšlehanými vejci se smetanou, osolte, opepřete a míchejte do polotuha. Směs odstavte z ohně a nechte ji zchladnout.
Oloupané brambory nastrouhejte najemno do mísy, osolte je, přidejte prosátou hrubou mouku, krupici, ocet a vejce. Vše promíchejte rychle vařečkou, až vznikne hladké pevné těsto. Ihned ho rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm a nakrájejte na čtverečky velké 5 x 5 cm. Na každý položte hromádku náplně, těsto uzavřete a v dlaních zakulaťte. Knedlíky vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte asi 6 – 8 minut.
Zbylou náplň znovu ohřejte, případně ji ještě vylepšete nakrájenou šunkou nebo anglickou slaninou. Uvařené knedlíky rozdělte na talíře, omastěte je rozehřátým máslem, doplňte je ohřátou zbylou náplní a podávejte.