Dýňový krém
Potřebujete:
250 g dužniny z dýně
125 g kořenové zeleniny
100 g másla
25 g hladké mouky
2,5 dl mléka
2,5 dl smetany
mletý bílý pepř
sůl
Ozdobení:
smetanu ke šlehání
dýňový olej za studena lisovaný
opečené kostičky housky
pažitku
Postup přípravy:
Oloupanou dýni a kořenovou zeleninu nakrájejte nahrubo a opečte na rozehřátém másle. Zeleninu zasypte moukou a ještě chvilku za stálého míchání orestujte. Zalijte ji 2 dl vody a mlékem a vařte asi 40 minut, dokud není zelenina měkká.
Pak vše rozmixujte na hladký krém, přilijte smetanu a povařte ještě 10 minut.
Krém osolte, opepřete, a pokud ho chcete mít ještě hustší, můžete ho zahustit světlou máslovou jíškou. Krém rozdělte na talíře a každou porci doplňte troškou našlehané šlehačky, několika kapkami zeleného dýňového oleje, pažitkou a opečenou houskou.