Ořechový závin s višněmi
Ořechy mají blahodárný vliv zejména na mozek. V tomhle závinu zapůsobí blahodárně i na vaše chuťové buňky!
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut odležení, 35 minut pečení
Suroviny na 10 porcí: 300g polohrubé mouky + na podsypání • 1 vejce • 1 lžíce oleje • 2 lžíce másla • 120g strouhanky • 250g vyloupaných vlašských ořechů • 75g přírodního cukru • 1/2 lžičky cit- ronové kůry • 1/2 lžičky kypřicího prášku • 120g zakysané smetany • 300g višní (kompotovaných nebo mražených) • 1 žloutek na potření • moučkový cukr na posypání • sůl
Mouku se špetkou soli prosejte do mísy. V hrnku prošlehejte vidličkou vejce, olej a 120ml vody. Směs přilévejte do mouky a nejprve měchačkou a pak rukama zpracujte na hladké těsto. Kouli těsta zabalte do fólie a nechte 30 minut odpočinout.
Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Na másle osmažte dozlatova strouhanku a nechte ji vychladnout. Ořechy rozmixujte nahrubo, několik celých jader si nechte na ozdobení závinu.
Na pomoučeném válu vyválejte z těsta co nejtenčí plát. Střed těsta posypte vychladlou strouhankou. Ořechy promíchejte s cukrem, citronovou kůrou, kypřicím práškem a zakysanou smetanou. Směs rozetřete na strouhanku. Navrch rozložte vypeckované okapané višně. Přečnívající těsto po delších stranách šikmo nařízněte na dvoucentimetrové proužky, které pak propleťte nad náplní.
Závin přesuňte na plech, potřete ho rozšlehanou směsí žloutku a vody, ozdobte ořechovými jádry a v troubě pečte 35 minut. Hotový závin pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.