Plněná zapečená cibule
Potřebujete:
4 cibule
120 g konzervovaného tuňáka
1 housku
1,5 dl mléka
1 vejce
50 g másla
40 g nastrouhaného sýru
1 lžíci nakrájené máty
mletý pepř
sůl
máslo na vymazání zapékací misky
Omáčka:
2 dl bílého vína
1 menší cibuli
1/2 žluté papriky
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce cukru
1 lžíci oleje
1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
špetku soli
Postup přípravy:
Cibule oloupejte, z obou stran je seřízněte tak, abyste vytvořili malé soudky, a zvolna je povařte asi 2 minuty v osolené vodě. Ihned je zchlaďte v ledové vodě a nechte odkapat (trochu vývaru z cibulí si nechte stranou).
Housku nakrájejte na plátky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.
Dužninu ve středu cibulí opatrně prořízněte tenkým ostrým nožíkem tak, aby dvě vnější vrstvy dužniny zůstaly neporušené, a opatrně ji vytlačte prstem. Nakrájejte ji najemno a krátce poduste na másle. Přidejte vymačkanou rozdrobenou housku, mátu, kousky tuňáka, vejce a pepř a míchejte, dokud se vejce nesrazí.
Touto směsí naplňte vydlabané cibule, naskládejte je do zapékací misky vymazané máslem, podlijte trochou vývaru z cibule a duste zakryté asi 20 minut v troubě při 150 °C. Pak cibule odkryjte, posypte sýrem a zprudka je zapečte dozlatova pod grilem při 250 °C. Podávejte je s omáčkou - tu vyrobíte tak, že kostičky papriky a cibule orestujete na oleji, přidáte protlak a znovu orestujete. Přidáte víno, cukr, sůl a pepř a zvolna dusíte doměkka. K tomu podáváte toasty nebo rýži.