Potřebujete:
4 střední hrušky
40 g másla
2 dl čerstvé pomerančové šťávy
4 lžíce medu
2 lžíce cukru
1 lžíci rumu
asi 6 hřebíčků
2 hvězdičky badyánu
kousek celé skořice
Krém:
4 žloutky
1 dl bílého vína
0,5 dl medu
Postup přípravy:
V kastrolu nebo v hluboké pánvi s těžkým dnem nechte roztavit cukr na karamel. Když začne zlátnout, přidejte pomerančovou šťávu, máslo, rum, med a koření a zvolna povařte.
Hrušky oloupejte, rozkrojte na poloviny, zbavte je jádřince a vložte do horké karamelové směsi. Asi po minutě hrušky otočte, zakryjte pokličkou, nechte zvolna dusit 10 minut a každou minutu hrušky otočte. Pak z hrušek odklopte pokličku a dále je vařte za stálého přelévání sirupem, ve kterém se vaří, dokud nezměknou.
Pěnový krém: V kastrůlku svařte med s vínem asi na dvě třetiny původního množství a odstavte z ohně. Žloutky lehce našlehejte v kovové misce. Postupně k nim po lžících všlehejte svařené víno s medem a nechte chvilku stát. Pak misku se směsí ponořte do horké vodní lázně a šlehejte, dokud nevznikne jemná pěna.
Hrušky rozdělte do misek, přelijte sirupem, ve kterém se dusily, a doplňte kopečkem čerstvě vyšlehaného krému.