Dokonalé menu pro odlehčený a zdravý jídelníček

Vaření a recepty 19. 1. 2015

Pokud jste se s příchodem nového roku rozhodli změnit svůj jídelníček k lepšímu, rozhodně nemusíte být smutní. Je tolik možností, jak jíst zdravě, ale zároveň s potěšením... Některé z nich vám nyní předkládáme – radost pro vaše chuťové buňky zaručena!

susenky

Celozrnné sušenky

Naprosto vynikající, zdravý, snadný a levný dezert ke kávě. Po upečení sušenek ovšem počítejte s tím, že budete svým okolím nuceni péci je stále dokola.  Doba přípravy: 10 minut


Suroviny na 20 sušenek:
 100g špaldové mouky • 150g ovesných vloček • 50g krystalového cukru • 70g strouhaného kokosu • 2 lžičky kypřicího prášku • 100g nasekaných vlašských ořechů (lze je na- hradit i jinými ořechy) • 100g sezamových semínek • 200g másla • 8 lžic medu

  1. V misce smíchejte mouku, ovesné vločky, cukr, kokos, kypřicí prášek, ořechy a semínka. Troubu předehřejte na 170 °C.


  2. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte do něj med a důkladně promíchejte, aby se med úplně rozpustil. Hrnec sundejte z plotny, přisypte do něj směs s ořechy a semínky 
a vše opět dobře promíchejte tak, aby vznikla lepivá hmota.

  3. Z takto připravené směsi tvořte rukama placičky o průměru asi 3cm a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými plackami nechte vždy alespoň 1 cm volného místa.

  4. Pečte v troubě přibližně 20 minut, dokud nebudou sušenky lehce zlatavé. Pak je nechte vychladnout a servírujte.

Tip: Do sušenek můžete použít se- mínka podle vlastní chuti.