Objevte kouzlo pomalého vaření

Vaření a recepty 27. 1. 2015

Rychlost je v dnešním, na výkon zaměřeném světě vnímána jako přednost, ne vždy to však platí. I pomalost má své přednosti – vyzkoušejte její kouzlo v kuchyni! Pojďte s námi k cíli pomalu, ale vytrvale a připravte pokrmy plné dokonale propojených chutí
a vůní.

vyvar

Tažený hovězí vývar 
s domácími nudlemi


Za dob našich prababiček se vařila polévka z kousku masa, který se
v hrnci na kraji plotny táhl celý den. Pokud zapomenete na spěch, polotovary a bujonové kostky, ochutnáte 
i vy vývar jako vystřižený z dob starého mocnářství.

Doba přípravy: 40 minut
 + 2 a 1/2 hodiny vaření


Suroviny na 6 porcí:
 500g hovězího masa s kostí 
(nejlépe žebra nebo hrudí) • 2 mrkve • 2 petržele • 1 menší celer • 1 cibule • špetka šafránu • 1 lžíce másla • 40 ml koňaku • sůl


Nudle: 80 g hrubé mouky • 1 vejce

  1. Omyté maso vložte do hrnce, zalijte
1,5l osolené studené vody a přiveďte
k varu. Vařte mírným varem asi 1 a 1/2 hodiny, přikryté pokličkou. Odpařenou vodu podle potřeby doplňujte.


2. Mezitím očistěte zeleninu a oloupejte cibuli. Kousek mrkve nechte stranou
 a zbytek kořenové zeleniny i cibuli v celku vhoďte do polévky. Přidejte šafrán a pokračujte ve vaření přibližně další hodinu.

  1. Nudle: Mouku nasypte na vál a do důlku uprostřed rozklepněte vejce. Nejprve vidličkou a potom prsty zpracujte vejce 
s moukou na pevné, nelepivé těsto. Těsto rozdělte na poloviny a rozválejte válečkem na velmi tenké pláty. Rozložte je na utěrky, přehoďte přes opěradla židlí a nechte asi půl hodiny proschnout. Nyní pláty nakrájejte na proužky široké 5cm. Z proužků naskládaných na sebe nakrájejte co nejtenčí nudličky.


  2. Mrkev, kterou jste odložili stranou, nakrájejte na půlkolečka. Na pánvi rozehřejte máslo a mrkev na něm restujte asi 4 minuty. V hrnci přiveďte k varu litr vody, osolte, zavařte v ní 2 hrsti nakrájených nudlí a po 5 minutách ji slijte.


5. Hovězí vývar sceďte přes hustý cedník. Zeleninu z vývaru již nebudete potřebovat. Vývar opět zahřejte téměř k varu 
a vmíchejte do něj koňak. Měkké maso nakrájejte na kousky a spolu s orestovanou mrkví a nudlemi rozdělte do talířů. Zalijte horkým vývarem a podávejte.

Tip: Zbylé nudle dosušte na utěrce, sesypte do plechové dózy a uchovejte do další polévky.