Zapečený květák se sýrovou drobenkou


Suroviny na 4 porce: 1 květák • 1 lžíce citronové šťávy • 1 lžíce oleje • 1 cibule • 3 stroužky česneku • 500 ml rajčatového pyré • 1 lžička cukru • 1 lžíce vinného octa • 1 konzerva bílých fazolí • hrst čerstvé nasekané bazalky • 1 lžíce másla • pepř • sůl
Drobenka: 120g polohrubé mouky • 75 g studeného másla • 50 g nastrouhaného sýra (goudy, eidamu nebo čedaru)
Troubu rozehřejte na 200 °C. Květák rozdělte na malé růžičky, operte je ve studené vodě a přesuňte do kastrolu s vroucí vodou okyselenou citronovou šťávou. Vařte bez pokličky přibližně 3 minuty, osolte a vařte další minutu. Pak slijte vodu, květák prolijte studenou vodou a nechte okapat.
Drobenka: Máslo nakrájejte na kousky, přidejte mouku, nastrouhaný sýr a prsty vytvořte drobenku. Solit ji nemusíte, protože sýr je většinou dost slaný.
Cibuli nasekejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte olej, přidejte do něj cibuli a nechte ji zpěnit, pak přisypte česnek a všechno opečte do světle žluta. Přidejte rajčatové pyré, zamíchejte, opepřete, osolte a asi 8 minut vařte na mírném ohni.
Na závěr omáčku ochuťte octem a cukrem a přimíchejte do ní fazole, květák a bazalku. Zapékací misku vymažte máslem, směs do ní nalijte, posypte ji drobenkou a zapékejte asi 20 minut.
Tip: Pokud se neobejdete bez masa, přidejte ke směsi 100 až 150 g dušené šunky nakrájené na nudličky.