Pečená kachna je zkrátka klasika – nadívaná, na medu či na divoko, s vínem, zelím, houbami či brusinkami. Všechny tyto, ale i další obměny přípravy kachního masa poukazují na to, že kachna patří k naší kuchařské národní tradici. Po jaké kachně ale v obchodě sáhnout? Je to jednoduché, vždyť přeci to nejlepší najdete tam, kde žijete.
Věděli jste, že obchodní společnosti Vodňanská drůbež, a.s. je jediným českým zpracovatelem kachního masa v České republice? Na náš trh dodává prvotřídní chlazené kachny pocházející výhradně z českých uzavřených chovů, krmené pečlivě kontrolovanými krmnými směsmi a zpracovávané za těch nejpřísnějších veterinárních a hygienických podmínek. Díky tomu se oproti dovezeným kachnám můžete být jisti, že se na Váš stůl dostává opravdu to nejkvalitnější a nejčerstvější maso. Na pulty obchodů se totiž kachny z Vodňan dodávají bezprostředně po svém zpracování.
Potěšte svou rodinu a přátele a připravte jim na sváteční stůl dokonalé pohoštění v podobě dozlatova upečené české kachny.
Pečená kachna s nádivkou
Suroviny: 1 Vodňanská Mladá kachna, 3 rohlíky, 2 střední cibule, 4 lžíce oleje, 1 dl mléka, 2 žloutky, 120 g kachních jater, sůl, pepř, kmín, petrželka, tymián, pivo na podlití
Kachnu očistíme, omyjeme a uvnitř lehce osolíme. Cibulku nakrájíme nadrobno a dozlatova orestujeme. Rohlíky nakrájíme na kostky, dáme je do mísy a zvlhčíme mlékem. Přidáme očištěná pokrájená játra, osmaženou cibulku, nasekané zelené koření, žloutky, osolíme a opepříme. Vzniklou směsí naplníme kachnu.
Otvor uzavřeme malými špízy a provázkem. Kachnu po povrchu osolíme a okořeníme kmínem. Naplněnou kachnu dáme do pekáče, podlijeme trochou vody a piva. Pečeme při teplotě 170°C do měkka. Během pečení kachnu poléváme vypečenou šťávou. Ke konci do šťávy přidáme snítku tymiánu.
Pečenou kachnu vyndáme a rozdělíme na porce. Pekáček se šťávou dáme na sporák, přidáme trochu vody, krátce provaříme a scedíme.