Dobroty bez masa pro fajnšmekry

Vaření a recepty 12. 6. 2016

V pondělí bude Světový den bez masa, pro nás všechny je to skvělá příležitost se zastavit a zamyslet se nad dopadem našich stravovacích návyků na naše zdraví – a na zdraví celé planety. Zejména chov zvířat zanechává na životním prostředí výrazné stopy, od vodního znečištění přes odlesňování až ke klimatickým změnám. Dobrá zpráva ale je, že naše každodenní rozhodnutí o tom, co budeme jíst, mohou pomoci tento systém změnit. Ať už chcete čistě rostlinný jídelníček zkusit poprvé nebo jíte bezmasá jídla každý den, tyto exotické recepty od Greenpeace Mexiko a lodního kuchaře Greenpeace Daniela Brava Garibiho určitě přidají něco zajímavého k vašim kuchyňským zvyklostem.

Šruchový salát s citrusovou zálivkou

šruchovy salat

Šrucha neboli portulák je opomíjená bylinka, která roste jako plevel všude možně, především v blízkosti chodníků.

Suroviny na dvě porce: • 150 g čerstvé a omyté šruchy (nebo jiného salátu či bylinky) • 2 lžičky jemně nakrájené červené cibule • polovina avokáda nakrájená na tenké plátky • dužina z poloviny grapefruitu • lískové nebo jiné ořechy • dvě lžičky limetkové šťávy • jedna lžička olivového (nebo avokádového) oleje • sůl

  1. Abyste si z ní udělali lahodný salátek, smíchejte v míse olivový olej s limetkovou šťávou a solí. Přidejte cibuli, zamíchejte a nechte chvilku odstát.

  2. Přidejte šruchu a dobře promíchejte. Podávejte s avokádem, grapefruitem a ořechy.