Dobroty bez masa pro fajnšmekry

Vaření a recepty 12. 6. 2016

V pondělí bude Světový den bez masa, pro nás všechny je to skvělá příležitost se zastavit a zamyslet se nad dopadem našich stravovacích návyků na naše zdraví – a na zdraví celé planety. Zejména chov zvířat zanechává na životním prostředí výrazné stopy, od vodního znečištění přes odlesňování až ke klimatickým změnám. Dobrá zpráva ale je, že naše každodenní rozhodnutí o tom, co budeme jíst, mohou pomoci tento systém změnit. Ať už chcete čistě rostlinný jídelníček zkusit poprvé nebo jíte bezmasá jídla každý den, tyto exotické recepty od Greenpeace Mexiko a lodního kuchaře Greenpeace Daniela Brava Garibiho určitě přidají něco zajímavého k vašim kuchyňským zvyklostem.

Veganské burgery s portobellem a quinoou

veganske burgery

Suroviny na dvě porce: • dvě nakrájené houby portobello • půl šálku vařeného merlíku • dvě lžíce chia semínek (lze vynechat) • dvě lžíce ovesných vloček • lžíce nakrájené cibule • lžíce nakrájeného česneku • lžíce nakrájené zelené cibulky • špetka tymiánu • voda, víno nebo zeleninový vývar podle potřeby • lžíce olivového oleje • pepř a sůl

  1. Rozmixujte dohladka (můžete i hníst rukama) houby, cibuli a česnek, přidejte ovesné vločky, chia semínka, quinou, olivový olej a sůl, dokud se nevytvoří hustá pasta, pokud je třeba, přidejte olivový olej a ostatní ingredience.
  2. Vytvarujte karbanátky a vložte je na rozehřátou nepřilnavou pánev (pokud možno litinovou), smažte je na každé straně pět minut nebo dozlatova, podávejte s hamburgerovou bagetou, zeleninou a veganským dresinkem.