Dětská party aneb Mejdan na oslavu prázdnin

Vaření a recepty 24. 6. 2016

Vysvědčení se blíží a ať už bude jakékoli, konec školního roku si zaslouží oslavu. Začínají přece dlouho očekávané prázdniny, tak děti překvapte speciálními dobrotami!

pastelkovy dort
foto:

Pastelkový dort

Dort je zlatým hřebem každé dětské oslavy a nemusí být jen narozeninová. Pastelky tak trochu připomínají školu, takže se do nich každé dítko rádo zakousne. Piškotový korpus je příjemně lehký a za jemný krém, na kterém nemůžete nic pokazit, vždy sklidíte pochvalu.

Doba přípravy: 15 minut + 40 minut pečení + 1 hodina zdobení

Suroviny na 12 porcí (dortová forma o průměru 20 cm): • 130 g hladké mouky + na vysypání formy • 130 g solamylu • 1/2 sáčku prášku do pečiva • 4 vejce • 200 g cukru krupice • 1 vanilkový cukr • 1 lžíce citronové kůry • 6 lžic vlažné vody • 50 g másla na vymazání formy

Krém: • 500 ml mléka • 1 vanilkový pudink • 2 lžíce cukru krupice • 250 g másla • 2 lžíce moučkového cukru

Modelovací hmota: • 300 g sušeného mléka • 300 g moučkového cukru • 4 lžíce medu • 4 lžíce oleje • mandlová příchuť (podle chuti) • 10 lžic vody

Pastelky: • potravinářské barvivo (barvy podle vaší fantazie) • 20 sladkých sušenek-trubiček o velikosti pastelky

  1. Mouku, solamyl a prášek do pečiva smíchejte ve větší míse. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky společně s 2/3 cukru vyšlehejte do pěny, přisypte vanilkový cukr, nastrouhejte citronovou kůru a po částech přimíchejte 6 lžic vody. Vše vmíchejte do směsi z mouky. Bílky vyšlehejte se zbytkem cukru na tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta.
  2. Troubu předehřejte na 200 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
  3. Těsto vlijte do dortové formy a dejte na 10 minut péct. Poté snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 30 minut. Hotový korpus vyndejte a nechte vychladnout.
  4. Krém: Máslo nechte změknout. Pudink uvařte podle návodu na obalu a nechte vychladnout do pokojové teploty. Po vychladnutí stáhněte z pudinku vytvořený škraloup, aby netvořil hrudky. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a po troškách směs zašlehávejte do pudinku. (Dbejte na to, aby pudink měl stejnou teplotu jako máslo, potom se krém vždy povede.)
  5. Vychladlý korpus uprostřed dvakrát prokrojte, pomažte oba pláty korpusu krémem a přiklopte. Zbytkem krému pomažte celý dort, uhlaďte a nechte ztuhnout.
  6. Modelovací hmota: Všechny suroviny pořádně smíchejte a rukama vypracujte tuhou hmotu. Z části hmoty vyválejte plát (asi 4 mm silný) a potáhněte jím celý dort.
  7. Pastelky: Pokud chcete vytvořit různobarevné pastelky, rozdělte zbylou hmotu na několik dílů, každý obarvěte jiným potravinářským barvivem
a opět propracujte. Jednu část obarvěte na světle hnědou, budete ji na pastelky potřebovat. Barevné hmoty (kromě hnědé) rozválejte opět na pláty a vykrájejte z nich obdélníky, do kterých potom zavinete trubičky. Jednotlivé trubičky položte na vykrojené pláty, na jeden konec trubičky položte malou kuličku hnědé hmoty, zaviňte trubičku a na špičku vzniklé pastelky (na hnědou část) vytvarujte barevný hrot z odpovídající obarvené hmoty. Hotové pastelky uhlaďte a zdobte jimi dort.

Tip: Do krému vmíchejte na malé kousky nakrájené jahody.