Pastelkový dort
Dort je zlatým hřebem každé dětské oslavy a nemusí být jen narozeninová. Pastelky tak trochu připomínají školu, takže se do nich každé dítko rádo zakousne. Piškotový korpus je příjemně lehký a za jemný krém, na kterém nemůžete nic pokazit, vždy sklidíte pochvalu.
Doba přípravy: 15 minut + 40 minut pečení + 1 hodina zdobení
Suroviny na 12 porcí (dortová forma o průměru 20 cm): • 130 g hladké mouky + na vysypání formy • 130 g solamylu • 1/2 sáčku prášku do pečiva • 4 vejce • 200 g cukru krupice • 1 vanilkový cukr • 1 lžíce citronové kůry • 6 lžic vlažné vody • 50 g másla na vymazání formy
Krém: • 500 ml mléka • 1 vanilkový pudink • 2 lžíce cukru krupice • 250 g másla • 2 lžíce moučkového cukru
Modelovací hmota: • 300 g sušeného mléka • 300 g moučkového cukru • 4 lžíce medu • 4 lžíce oleje • mandlová příchuť (podle chuti) • 10 lžic vody
Pastelky: • potravinářské barvivo (barvy podle vaší fantazie) • 20 sladkých sušenek-trubiček o velikosti pastelky
- Mouku, solamyl a prášek do pečiva smíchejte ve větší míse. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky společně s 2/3 cukru vyšlehejte do pěny, přisypte vanilkový cukr, nastrouhejte citronovou kůru a po částech přimíchejte 6 lžic vody. Vše vmíchejte do směsi z mouky. Bílky vyšlehejte se zbytkem cukru na tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
- Těsto vlijte do dortové formy a dejte na 10 minut péct. Poté snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 30 minut. Hotový korpus vyndejte a nechte vychladnout.
- Krém: Máslo nechte změknout. Pudink uvařte podle návodu na obalu a nechte vychladnout do pokojové teploty. Po vychladnutí stáhněte z pudinku vytvořený škraloup, aby netvořil hrudky. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a po troškách směs zašlehávejte do pudinku. (Dbejte na to, aby pudink měl stejnou teplotu jako máslo, potom se krém vždy povede.)
- Vychladlý korpus uprostřed dvakrát prokrojte, pomažte oba pláty korpusu krémem a přiklopte. Zbytkem krému pomažte celý dort, uhlaďte a nechte ztuhnout.
- Modelovací hmota: Všechny suroviny pořádně smíchejte a rukama vypracujte tuhou hmotu. Z části hmoty vyválejte plát (asi 4 mm silný) a potáhněte jím celý dort.
- Pastelky: Pokud chcete vytvořit různobarevné pastelky, rozdělte zbylou hmotu na několik dílů, každý obarvěte jiným potravinářským barvivem a opět propracujte. Jednu část obarvěte na světle hnědou, budete ji na pastelky potřebovat. Barevné hmoty (kromě hnědé) rozválejte opět na pláty a vykrájejte z nich obdélníky, do kterých potom zavinete trubičky. Jednotlivé trubičky položte na vykrojené pláty, na jeden konec trubičky položte malou kuličku hnědé hmoty, zaviňte trubičku a na špičku vzniklé pastelky (na hnědou část) vytvarujte barevný hrot z odpovídající obarvené hmoty. Hotové pastelky uhlaďte a zdobte jimi dort.
Tip: Do krému vmíchejte na malé kousky nakrájené jahody.