Pangasius vařený v páře s červenou řepou


Za nejzdravější kuchyňskou úpravu ryb je považováno vaření v páře. A když rybu navíc doprovodíte červenou řepou, můžete si klidně dopřát i máslíčko.
Doba přípravy: 40 minut + 3 hodiny na tuhnutí másla
Suroviny na 4 porce: • 4 filety pangasia (čerstvé nebo mražené) • 2 velké nebo 4 menší červené řepy • 1 lžíce olivového oleje • 1 citron • několik snítek kopru • čerstvě namletý pepř • sůl
Bylinkové máslo: • 1 lžíce bylinek (petrželky a pažitky) • 2 lžíce másla
Bylinkové máslo: Pažitku a petrželku omyjte, osušte, nasekejte a promíchejte s máslem. Máslo zabalte do potravinářské fólie, zatočte její konce, vytvarujte váleček a nechte ho v lednici ztuhnout.
Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Řepu dobře omyjte pomocí kartáčku na zeleninu. Dejte ji do rendlíku s vroucí osolenou vodou a vařte asi 30 minut. Pak ji zchlaďte studenou vodou, nechte okapat a částečně vychladnout. Oloupejte ji, příčně nakrájejte na jemné plátky a dejte do mísy. (Při zpracovávání červené řepy se vám budou hodit gumové rukavice, protože řepa vydatně a poměrně trvanlivě barví.) Osolte ji, zakapejte olejem, citronovou šťávou, promíchejte a nechte chvilku odležet.
Mezitím filety zakapejte citronovou šťávou, osolte, opepřete a vařte 20 minut v páře. Na talíře rozložte červenou řepu a na ni položte porce ryby a plátky bylinkového másla. Ozdobte snítkami čerstvého kopru.
Tip: Stejným způsobem můžete připravit i sladkovodní ryby, jako je například kapr nebo lín.