Rybízové koláčky
Potřebujete:
300 g hladké mouky
100 g másla
70 g moučkového cukru
1 vejce
špetku soli
hladkou mouku na vál
tuk na vymazání formiček
moučkový cukr na posypání
kuličky rybízu (červeného, bílého nebo černého) na ozdobení
Náplň:
500 g rybízu
200 g krupicového cukru
200 g mletých mandlí
80 g másla
3 bílky
40 g škrobové moučky
špetku soli
Postup přípravy:
V míse smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, změklým máslem, vejcem a špetkou soli a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v chladu.
Část cukru nasypejte do rozehřáté pánve a za stálého míchání ho nechte rozpustit a mírně zhnědnout. Přidejte máslo, a když se rozpustí, vmíchejte kuličky rybízu smíchané se škrobovou moučkou, odstavte z ohně a nechte prochladnout.
Vychlazené odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát a vykrojte z něj kolečka. Naplňte jimi vymazané formičky na koláčky a těsto po obvodu formiček důkladně vymačkejte a na dně i po obvodu propíchejte vidličkou.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně všlehejte zbylý cukr. Sníh spojte s vychladlou rybízovou hmotou a do náplně vmíchejte mleté mandle. Formičky s těstem naplňte připravenou náplní a pečte asi 25 minut při 180 °C, dokud okraje těsta nezačnou zlátnout. Chvilku před vyjmutím z trouby koláčky poprašte moučkovým cukrem. Vychladlé koláčky vyklopte z formiček a ozdobte kuličkami rybízu.