Potřebujete:
Na nálev:
lák z 1 sklenice sladkokyselých okurek
Na koule:
500 g mletého masa (vepřové a hovězí)
80 g strouhanky
5 menších cibulí, z toho 2 červené
3 lžíce krupičky
vejce
5 kuliček pepře
2 kuličky nového koření
2 bobkové listy
mletý pepř
sůl
Postup:
Maso osolte, opepřete, promíchejte s vejcem, strouhankou, krupičkou a 1 drobně nasekanou cibulí. Z hmoty připravte vodou navlhčenýma rukama kouličky asi o průměru 4 cm.
Koule smažte zvolna ze všech stran v rozpáleném oleji a nechte je úplně vychladnout.
Do uzavíratelné sklenice dávejte střídavě masové koule, koření, nakrájené cibule a vše zalijte lákem z okurek. Koule musí být potopené. Sklenici necháme v chladu a temnu 10-14 dnů.