Květáková polévka se šunkou

Vaření a recepty 21. června 2020

Tradiční květáková polévka je sice dobrá, nicméně když ji ozvláštníte trochou masa, určitě neuděláte chybu.

Potřebujete:

1,4 l vody nebo vývaru

500 g květáku

250 g brambor

150 g šunky

1,5 dl smetany

1 cibuli

2–3 lžíce meruňkového džemu

1/2 lžíce octa

1/2 lžíce oleje

2 lžičky solamylu

sůl

mletý pepř

Postup:

  1. Nahrubo nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte kostičky šunky, oloupané a na kousky nakrájené brambory a květák rozdělený na malé růžičky. Vše orestujte a zalijte vodou nebo vývarem.

  2. Přidejte džem a ocet, osolte a opepřete. Vařte na mírném ohni 20–25 minut.

  3. Pak do polévky zašlehejte v troše studené vody rozmíchaný solamyl. Nechte polévku přejít varem, vypněte příkon tepla a vmíchejte smetanu. Polévku prohřejte a podávejte.