Potřebujete:
Na Renetu:
5 menších kyselejších jablek
100 g pomerančové marmelády
1 citron
Na koblížky:
1/2 droždí
1/4 l mléka
20 g cukru
200 g polohrubé mouky
20 g másla
1/2 sáčku vanilkového cukru
2 vejce
citronovou kůru
špetku soli
rum
olej na smažení
Postup:
Z jablek odkrojte tzv. pokličku asi 2 cm od stopky, vydlabejte jádřince a zakápněte citronem. Do vydlabaného jablka dejte pomerančovou marmeládu, přiklopte pokličkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.
Připravte si kvásek na koblížky. Do vlažného mléka přidejte droždí, špetku cukru a 1 lžíci polohrubé mouky. Nechte na teplém místě kynout 5 minut. Potom přidejte žloutky, měkké máslo, vanilkový cukr, citronovou kůru z půlky citronu, 2 lžíce rumu, zbytek cukru a mouky a špetku soli. Mělo by vzniknout husté těsto, které se nelepí. Nechte kynout asi hodinu.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál, lehce vyválejte a vykrajujte asi 3 cm široká kolečka. V hrnci rozehřejte 1/2 l oleje a smažte koblížky z obou stran. Podávejte je vlažné a namočené v horkém džemu.