Týden se sladkovodními rybami: Okoun na sardelích

Vaření a recepty 8. října 2013

Těchto dravých ryb se v našich vodách "potuluje" docela velké množství. Je to ale s podivem, protože je to ryba velice chutná! Vyzkoušejte si ji udělat sami doma a uvidíte!

Potřebujete:

4 menší okouny

4 sardelová očka

50 g másla

2 šalotky

1 lžíci citronové šťávy

sůl

drcený pepř

zelenou petrželku

Postup:

  1. Vykuchané a očištěné okouny osušte. Sardelová očka velmi jemně nasekejte, utřete s máslem, lžičkou drobně nasekané šalotky, pepřem, solí a citronovou šťávou. Ochuceným máslem potřete ryby uvnitř i zvenku.

  2. Ryby položte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a zvolna pečte asi 20 minut (dokud nejsou měkké). Během pečení je jednou či dvakrát obraťte. Podávejte se salátem, pečenými bramborami, ozdobené zbývajícími očky a kouskem citronu.