Týden se sushi: Sushi s dary moře

Vaření a recepty 15. října 2013

Stále si nejste jistá, zda sushi vyzkoušet? Přesvědčit by vás mohl fakt, že přísady japonské kuchyně jsou opravdovým zázrakem v boji proti stárnutí pleti a vzniku nejrůznějších onemocnění.

Potřebujete:

200 g rýže

320 ml vody

sůl

80 g čerstvého lososa

80 g uzené ryby

80 g syrového mořského vlka

80 g čerstvé chobotničky

100 ml sójové omáčky

lžíci nakládaného zázvoru

lžičku wasabi pasty

pažitku

pórek

Postup:

  1. Chobotničky uvařte ve slané vodě doměkka, rozkrojte je na plátky a usmažte krátce na oleji. Rýži důkladně propláchněte a nechte asi 1 hodinu odkapat. Pak ji přiveďte k varu, přikryjte a vařte na slabém plamenu asi 15 minut.

  2. Rýži v dlani zformujte do úhledných špalíčků a na každý položte plátek ryby. Balíčky můžete převázat pažitkou nebo povařeným pórkem nakrájeným podélně na asi centimetrové proužky. Jako dip podávejte sójovou omáčku, kterou můžete ochutit wasabi a nasekaným marinovaným zázvorem.