Potřebujete:
100 g rýže na sushi
2 lžičky japonského rýžového octa (nebo 1 lžičku jemného vinného octa)
1/4 lžíce soli
1/4 lžíce cukru
1 ředkev (cca 100 g)
1 cuketu (10 cm dlouhou)
8 listů salátu
400 g uzeného lososa
4 pražené plátky nori (sušený seetang)
2 lžičky wasabi (zelený japonský křen)
sójovou omáčku
nakládaný zázvor
Postup:
Rýži omyjte a povařte 2 minuty ve 120 ml vody. Pak ji nechte dle údajů na obalu dusit 10 až 20 minut. Rýže by měla být správně dovařená. Rýži zakryjte utěrkou a nechte 10 minut dojít. Rýžový ocet důkladně promíchejte s cukrem a solí, pokapejte rýži a promíchejte ji dřevěnou lopatkou, aby zchladla.
Ředkev nakrájejte nejprve na tenké plátky a pak na co nejjemnější proužky. Cuketu omyjte, nakrájejte podélně na 1 cm silné plátky a pak na krátké silné proužky. Salát omyjte a lososa nakrájejte na prst silné proužky. Ředkev krátce opláchněte ve vodě a osušte.
Plátky nori příčně rozpulte. Z rýže vytvarujte 8 válečků. Plátky nori naplňte rýžovými válečky, trochou wasabi a připravenými přísadami. Vnější konce listů nori slepte dvěma zrníčky rýže do tvaru taštiček.