Potřebujete:
400 g tučných kachních jater
5 dl mléka
1 dl koňaku nebo rumu
1 dl světlého portského vína
1 lžičku soli
špetku cukru
špetku mletého pepře
špetku mletého chilli
100 g hořké čokolády
nasekané pistácie
Postup:
Játra opatrně rozeberte, zbavte je žlučovodů a žilek a namočte přes noc do mléka. Opláchněte je, osušte, osolte, lehce oslaďte, opepřete, ochuťte chilli, zalijte koňakem nebo rumem a portským vínem a nechte odležet 24 hodin v chladu. Pak játra lehce promíchejte, přeložte je na alobal, rukama je vytvarujte do válečku a velmi pevně je zabalte do alobalu a ten na obou koncích dobře utáhněte.
Váleček vložte do hrnce s vroucí vodou a po dvou minutách hrnec odstavte z ohně. Játra nechte ještě 3 minuty v horké vodě a pak je vložte na 30 minut do ledové vody a nechte zchladnout. Na závěr uložte váleček do chladničky a paštiku nechte dobře uležet.
Před podáváním paštiku rozbalte a nakrájejte ostrým nožem na špalíčky. Špalíčky položte na pergamenový papír nebo alobal a přelijte rozehřátou hořkou čokoládou. Přeložte je na talíře, posypejte nasekanými pistáciemi a podávejte jako delikatesu s toasty, které můžete doplnit marmeládou.