Potřebujete:
250 syrového uzeného libového masa
150 g kořenové zeleniny
1 cibuli
1 bramboru
1 bobkový list
2 zrnka nového koření
5 zrnek celého pepře
cibulovou nať nebo pažitku
1 lžíci majoránky
sůl
Svítek:
2 vejce
40 g polohrubé mouky
2 lžíce hrášku
sůl
pepř
máslo a mouku na pekáček
Postup:
Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, vmíchejte do něj žloutky, mouku a hrášek. Těstem naplňte vymazanou a vysypanou zapékací misku, vložte ji do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 20 minut. Pak koláč vyklopte a nakrájejte na kostky.
Uzené maso zalijte vodou, uveďte do varu a pak vodu slijte. Maso zalijte novou vodou, přidejte cibuli, koření a zvolna vařte asi půl hodiny. Pak přidejte zeleninu a vařte, dokud zelenina nezměkne.
Vývar přeceďte, vložte do něj nakrájenou zeleninu i maso a podle potřeby doplňte vodou. Přisypejte majoránku a nakrájenou cibulovou nať, podle chuti osolte a opepřete a nechte krátce přejít varem. Podávejte s kostkami svítku.