Tip na chutný dárek: dýňové čatní

Vaření a recepty 16. listopadu 2013

Chcete svoji návštěvu či přátele o Vánocích podarovat menším překvapením? Každý určitě ocení originální dárek - vlastnoručně jim vyrobte dýňové čatní! Příprava není nijak složitá.

Potřebujete:

  • cibuli 400 gramů (přepůlenou)
  • papriku červenou 200 gramů (nakrájenou na kousky)
  • dýni 350 gramů (nakrájenou na velké kousky)
  • dýni 350 gramů (nakrájenou na kostičky o straně asi 1 cm)
  • ananas 300 gramů (čerstvý, nakrájený na kostičky o straně asi 1 cm)
  • džus jablečný 100 gramů
  • sůl 40 gramů
  • kari 1 lžíci (zarovnanou)
  • pepř mletý 1 lžičku (bílý nebo cayenský)
  • kmín římský 1 lžičku (mletý)
  • koriandr 1 lžičku (mletý)
  • bobkový list 4 kusy
  • cukr 250 gramů (želírovací 2:1)
  • ocet jablečný 250 gramů

Postup:

Postup přípravy je popsán s použitím speciálního robotu Thermomix.

  1. Do mixovací nádoby dejte cibuli a nasekejte 3 sek. / rychlost 5.

  2. Přidejte papriku a větší kousky dýně a rozmělněte 5 sek. / rychlost 4.

  3. Přidejte kostičky dýně a ananasu, jablečnou šťávu, sůl, cayenský pepř, římský kmín, koriandr a bobkové listy, jednou zamíchejte stěrkou a povařte 20 min. / 100 °C / "tlačítko se symbolem šipky" / rychlost 1.

  4. Vyndejte bobkové listy, přidejte želírovací cukr a jablečný ocet a dále vařte 8 min. / 100 °C/ "tlačítko se symbolem šipky" / rychlost 2.

  5. Čatní popřípadě ještě dochuťte a ihned plňte do 5 – 6 skleniček, uzavřete a na 5 minut postavte na víčko.