Potřebujete:
200 g hladké mouky
50 g másla
150 g medu
80 g krupicového cukru
1 lžíci kakaa
1 lžičku skořice
2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky mletého zázvoru
100 g kandovaných třešní
100 g loupaných mandlí
1 vejce
3 lžíce griotky
višňový džem na potření
čokoládu na posypání
Postup:
Med odvažte do rendlíku, přidejte máslo a cukr a při mírné teplotě míchejte, dokud se vše nespojí a cukr nerozpustí. Potom směs odstavte.
Mouku prosejte a promíchejte s kakaem, kořením a sodou. Mandle a třešně pokrájejte na malé kousky a přimíchejte je do sypké směsi. Do vychladlé medové hmoty vmíchejte vejce, sypkou směs a griotku a vypracujte hladké těsto. Rozetřete ho do koláčové formy vyložené pečicím papírem (vrstva těsta by měla být vysoká asi 3 cm). Formu s těstem dejte do chladu odpočinout (nejlépe přes noc). Potom ji vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut.
Čokoládu nahrubo nastrouhejte nebo z ní vytvořte hoblinky. Koláč nechte trochu vychladnout, vyjměte z formy, ještě teplý potřete rozmíchaným višňovým džemem a ozdobte čokoládou.