Zabijačkový týden: Domácí jitrnice

Vaření a recepty 25. listopadu 2013

Tradičně se vepř poráží v předvánočním období, a proto by se vám právě teď mohlo hodit několik klasických receptů z vepřového masa a vnitřností.

Potřebujete:

500 g vařených brambor

300 g libového vepřového masa (plecka)

200 g vepřových jater

2 střední cibule

asi 0,5 dl oleje

divoké koření (několik kuliček nového koření, pepře a jalovce, bobkový list)

1 lžíci majoránky

2 stroužky česneku

1 lžičku mletého pepře

1/2 lžičky mletého nového koření

sůl

vyčištěná vepřová střeva (asi 2 m)

Postup:

  1. Vepřové plecko uvařte doměkka s jednou celou oloupanou cibulí a divokým kořením v osolené vodě a nechte vychladnout. Mezitím nařežte důkladně vyčištěná a vypraná střívka na stejně dlouhé kousky, ty na jednom konci zašpejlujte, namočte je do studené vody a nechte stát.

  2. Druhou cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno, zesklovaťte ji na části oleje a nechte vychladnout. Vychladlé uvařené oloupané brambory nastrouhejte do mísy, přidejte majoránku, pepř, nové koření, osmahnutou cibuli, utřený česnek, umletá játra a jemně nakrájené vařené maso a vše důkladně promíchejte. Směs podle chuti osolte a naplňte pomocí stříkačky nebo trychtýře do odkapaných střev.

  3. Všechny jitrnice zašpejlujte i na druhém konci, vložte je do velkého hrnce s horkou vodou a zvolna vařte asi 20 minut (voda by neměla přesáhnout teplotu 80 °C). Jakmile jitrnice vyplavou na hladinu, jsou hotové. Vyjměte je z vody, nechte částečně zchladnout a před podáváním je opečte ze všech stran na troše oleje. Podávejte s vařeným bramborem a kysaným zelím.