Potřebujete:
500 g vařených brambor
300 g libového vepřového masa (plecka)
200 g vepřových jater
2 střední cibule
asi 0,5 dl oleje
divoké koření (několik kuliček nového koření, pepře a jalovce, bobkový list)
1 lžíci majoránky
2 stroužky česneku
1 lžičku mletého pepře
1/2 lžičky mletého nového koření
sůl
vyčištěná vepřová střeva (asi 2 m)
Postup:
Vepřové plecko uvařte doměkka s jednou celou oloupanou cibulí a divokým kořením v osolené vodě a nechte vychladnout. Mezitím nařežte důkladně vyčištěná a vypraná střívka na stejně dlouhé kousky, ty na jednom konci zašpejlujte, namočte je do studené vody a nechte stát.
Druhou cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno, zesklovaťte ji na části oleje a nechte vychladnout. Vychladlé uvařené oloupané brambory nastrouhejte do mísy, přidejte majoránku, pepř, nové koření, osmahnutou cibuli, utřený česnek, umletá játra a jemně nakrájené vařené maso a vše důkladně promíchejte. Směs podle chuti osolte a naplňte pomocí stříkačky nebo trychtýře do odkapaných střev.
Všechny jitrnice zašpejlujte i na druhém konci, vložte je do velkého hrnce s horkou vodou a zvolna vařte asi 20 minut (voda by neměla přesáhnout teplotu 80 °C). Jakmile jitrnice vyplavou na hladinu, jsou hotové. Vyjměte je z vody, nechte částečně zchladnout a před podáváním je opečte ze všech stran na troše oleje. Podávejte s vařeným bramborem a kysaným zelím.