Potřebujete:
2 zadní vepřová kolena
3 dl sladšího piva (např. Budvaru 12°)
2 velké cibule
2 celé hlavičky česneku
2 lžíce majoránky
mletý pepř
sůl
Postup:
Kolena vykostěte a potřete prolisovaným česnekem smíchaným s majoránkou, pepřem a solí. Každé koleno svažte provázkem do tvaru válečku, pak ho pečlivě zabalte do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku (česnek je velmi cítit) a uložte na 48 hodin do chladu.
Kolena rozbalte, nechte na nich provázek a vložte je do pekáčku vyloženého hrubě nakrájenou cibulí. Podlijte je pivem, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte zakryté 90–120 minut. Během pečení kolena podlévejte vodou a přelévejte výpekem. To, zda je maso dostatečně měkké, vyzkoušejte tím, že do něj vpíchnete špejli nebo velkou vidličku – z masa musí vytékat čirá, ne růžová šťáva. Maso odkryjte a dopečte dorůžova, případně ještě o něco déle, aby získalo pěknou křupavou kůrčičku.
Upečená kolena nakrájejte na plátky a podávejte s kyselými okurkami, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a čerstvým chlebem.