Zabijačkový týden: Pečené ovarové koleno

Vaření a recepty 27. listopadu 2013

Ovarové kolínko, to je ideální dobrota k pivu. Doporučujeme pro jistotu zakoupit celé "štěně"!

Potřebujete:

2 zadní vepřová kolena

3 dl sladšího piva (např. Budvaru 12°)

2 velké cibule

2 celé hlavičky česneku

2 lžíce majoránky

mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Kolena vykostěte a potřete prolisovaným česnekem smíchaným s majoránkou, pepřem a solí. Každé koleno svažte provázkem do tvaru válečku, pak ho pečlivě zabalte do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku (česnek je velmi cítit) a uložte na 48 hodin do chladu.

  2. Kolena rozbalte, nechte na nich provázek a vložte je do pekáčku vyloženého hrubě nakrájenou cibulí. Podlijte je pivem, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte zakryté 90–120 minut. Během pečení kolena podlévejte vodou a přelévejte výpekem. To, zda je maso dostatečně měkké, vyzkoušejte tím, že do něj vpíchnete špejli nebo velkou vidličku – z masa musí vytékat čirá, ne růžová šťáva. Maso odkryjte a dopečte dorůžova, případně ještě o něco déle, aby získalo pěknou křupavou kůrčičku.

  3. Upečená kolena nakrájejte na plátky a podávejte s kyselými okurkami, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a čerstvým chlebem.