Potřebujete:
210 g hladké mouky
70 g cukru
citronovou kůru
špetku drcené vanilky
140 g másla
2 žloutky
mouku na vál
Mandlová nádivka:
100 g spařených a loupaných mandlí
120 g moučkového cukru
2 bílky
pár kapek rumu nebo rumové tresti
moučkový cukr na posypání válu
Na ozdobení:
trochu čokoládové nebo kakaové polevy
trochu citronové polevy
nasekané pistácie
nasekané a opražené oříšky a mandle
Postup:
Na vál prosejte mouku, přidejte cukr, trošku strouhané citronové kůry a vanilku. Přidejte nakrájené máslo a žloutky a studenýma rukama vypracujte hladké těsto. Nechte ho zabalené ve fólii v chladu asi půl hodiny odpočinout.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát tenký asi 4 mm a vykrájejte půlměsíčky (vykrajovátkem nebo skleničkou). Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 170 °C upečte dorůžova. Nechte vychladnout.
Mandle umelte, smíchejte s jedním bílkem a prosetým cukrem a lžící rozmačkejte na kaši. Hmotu rozválejte na vále posypaném moučkovým cukrem na plát asi 4 mm tenký a vykrájejte půlměsíčky. Vždy dva linecké půlměsíčky z vnitřní strany potřete bílkem a mezi ně vložte jeden mandlový. Polovinu slepených kousků potřete čokoládovou polevou a po částečném zaschnutí posypejte nasekanými pistáciemi. Druhou polovinu potřete citronovou polevou a po částečném zaschnutí posypejte směsí pražených mandlí a oříšků.