Vánoční světové dobroty: britský nadívaný krocan

Vaření a recepty 10. prosince 2013

V anglosaských zemích si bez krocana nedovedou Vánoce představit snad ani vegetariáni. Dobře, tohle byl vtip, ale krocan je každopádně číslo jedna na každé vánoční tabuli. Zkuste ho tak, jak si na něm pochutnává i královna Alžběta.

Potřebujete:

1 krocana (asi 3kg)

mletý pepř

sůl

2 lžíce másla

1 cibuli

2 bobkové listy

2 lžičky hladké mouky

asi 3 dl kuřecího vývaru (i z kostky)

Nádivka:

1 lžíci oleje

1 cibuli •

100 g ovesných vloček

1 lžičku šalvěje

250 g mletého hovězího masa

Na obložení:

12 malých koktejlových párků

6 plátků libové anglické slaniny

250 g mražených kapustiček

250 g mražené karotky

Postup:

  1. Nejprve si připravte nádivku. Na oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte vločky, šalvěj, mleté maso a trochu vody. Podle chuti opepřete a osolte.

  2. Očištěného krocana naplňte nádivkou, opepřete a osolte. Na pekáči rozehřejte máslo, na ně vložte krocana, cibuli, koření a podlijte vodou. Pečte asi 2 hodiny za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání horkou vodou. Půl hodiny před dopečením krocana vložte do trouby malý pekáč s párky a plátky slaniny.

  3. Upečeného krocana dejte na mísu, obložte párky a slaninou a podávejte s vařenými bramborami a podušenou zeleninou. Zvlášť podávejte omáčku z vypečené šťávy, kterou zahustíte moukou a přidáte do ní kuřecí vývar.