Celiakie je nemoc, kterou způsobuje nesnášenlivost lepku, což je látka obsažená v pšenici, ječmeni, žitě a ovsu. „V posledních letech se počet lidí trpících celiakií zvyšuje.
V České republice trpí lepkovou intolerancí okolo 100 tisíc obyvatel. Jedinou možnou léčbou této nemoci je tzv. bezlepková dieta, tedy vyřazení potravin, které lepek obsahují, z jídelníčku,“ říká MUDr. Jana Dajková, odborný garant osvětového programu Bezlepkoví společnosti Aeskulab (www.aeskulab.cz).
Pokud se chystáte připravit vánoční bezlepkové cukroví, nabízí se několik možností. Můžete zvolit recept, který mouku neobsahuje, nebo zvolit takový, který používá jeden z druhů přirozeně bezlepkových mouk, například rýžovou či kukuřičnou mouku.
Na trhu jsou také k dostání speciální bezlepkové směsi na cukroví, které můžete použít, a práci si tak usnadnit. Jejich nevýhodou je ale poměrně vysoká cena a taky potřeba recepty upravit.
Přidejte vejce a víc vody
„Při použití mouky bez lepku bychom měli postupovat podle speciálních receptů, které jsou tomuto typu mouky uzpůsobeny. Bezlepková mouka totiž ztrácí některé zásadní vlastnosti klasické mouky, a proto ji nedoporučuji použít v receptech, které jsou primárně vytvořeny např. pro pšeničnou mouku,“ říká doktorka Dajková. Pokud se i přesto chcete řídit tradičním receptem, měli byste si při používání bezlepkové mouky dát pozor na několik věcí.
Bezlepková mouka více saje vodu, a proto je třeba použít asi o 1/10 menší množství mouky, než je v receptu, anebo naopak dát více vody (pokud se do těsta přidává). Pokud je v receptu prášek do pečiva a používáte bezlepkovou mouku, je třeba ho dát asi dvojnásobné množství.
Těsto z bezlepkové mouky drží kvůli chybění lepku hůře pohromadě, je křehčí a drobí se. Přidejte proto navíc vejce nebo malé množství ořechů, oleje, jogurtu či medu. Bezlepkové cukroví kvůli jeho křehkosti se doporučuje péct na pečicím papíru, z něhož se lépe sundává než přímo z plechu.
Vanilkové rohlíčky
Potřebujete:
190 g bezlepkové mouky
50 g kukuřičné mouky hladké
50 g cukru (moučka)
60 g Hery
100 g mletých ořechů
1 žloutek
na obalení cukr (moučka) smíchaný s vanilkovým cukrem
Postup:
- Suché suroviny promíchejte, přidejte změklý tuk a vejce. Dobře prohněťte a nechte odležet asi 1 hodinu (můžete i přes noc) v chladnu.
- Z těsta tvarujte rohlíčky tradičním způsobem nebo si vyválejte silnější plát těsta (0,8–1 cm) a kulatou formičkou vykrajujte půlměsíčky. Ty pokládejte na vysypaný plech.
- Pečte při teplotě asi 170 °C do zrůžovění. Z plechu je nesundávejte horké, jsou v tu chvíli křehké. Ještě teplé obalujte ve směsi cukru s vanilkou.
Nepečené kokosové kuličky
Potřebujete:
200 g kokosu
120 g másla
2 - 3 lžičky citronové šťávy
1/2 bílku
200 g cukru
4 - 5 lžiček rumu
Postup:
- Nechte změknout máslo. Následně ho vyšlehejte spolu s cukrem, kokosem a bílkem.
- Přidejte rum a citronovou šťávu podle chuti. Ze vzniklé hmoty tvarujte kuličky, které obalujte v kokosu.
- Kokosové kuličky dejte do chladu, aby ztuhly.
Bezlepkové linecké cukroví
Potřebujete:
400 g bezlepkové mouky
100 g rýžové jemné mouky
250 g másla
150 g cukru moučky
1 vejce
1 chemicky neošetřený citron
marmeládu na slepení
Postup:
- Smíchejte mouky a cukr, přidejte nastrouhanou kůru z citronu, máslo a vejce.
- Těsto nechte v lednici odpočinout, poté vyválejte a vykrajujte, pečte na 180 stupňů 8 minut.
- Slepte marmeládou.
.
Sváteční štóla
Potřebujete:
250 g bezlepkové mouky
55 - 60 g cukru (vč. vanilkového)
60 g másla
1 vejce
asi 150 ml (g) mléka
2,5 g soli
12 g čerstvého droždí
1 dcl sladkého vína
asi 100 g rozinek
asi 100 g citrusové kůry kandované
asi 80 g hrubě posekaných ořechů
citrónovou kůru
muškátový oříšek mletý
Postup:
- Umyté rozinky si namočte na několik hodin do sladšího vína. „Vyždímané“ je smíchejte s kandovanou kůrou a sekanými ořechy. Dvě lžíce vína, které scedíte z rozinek, můžete použít do těsta. Do tekutin (vlažné mléko, zbytek vína, roztopené máslo a vejce) rozdrobte droždí a přidejte sypké suroviny. Koření (strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek) můžete předem s moukou trochu rozmíchat, ať jsou v těstě obsaženy rovnoměrně. Nezapomeňte na sůl.
- Konzistenci těsta upravte až po několika minutách, protože mouky ve směsi bobtnají až po nějakém čase. Pak do těsta vmíchejte připravenou směs rozinek, kandované kůry a ořechů. V receptu je minimální množství ovocné složky. Můžete přidat i o 50 % více (záleží, jak bohatou ji chcete).
- Nechte odležet asi 5 min. a hned tvarujte. Těsto je spíš volnější (a hotová štóla také bude vláčnější) a díky sladkému ovoci lepivější. Namazanými dlaněmi vytvořte buď klasický tvar štóly, nebo těsto můžete naplnit do formy. Štólu nechte kynout v teplém prostředí (např. temperovaná trouba).
- Před pečením povrch těsta můžete potřít rozšlehaným vejcem. Pokud chcete štólu cukrovat, povrch nepotírejte vejcem, ale po upečení ji potřete roztopeným máslem a obalte v krystalovém cukru. Na něm pak dobře drží moučkový cukr s vanilkou.
- Pokud pečete štólu z 250 g bezlepkové mouky, má asi 800 g, pečte ji proto při 170 °C cca 35 min.
Tip redakce: Vyzkoušejte při pečení novinky
Máte formičky a váleček ještě po babičce? Můžete letos vyzkoušet silikonové pečení. Silikon se lehce čistí, neváže pachy, těsto se na něj nepřilepí a může se používat až do teploty 230 stupňů Celsia. Silikonový vál, váleček, mašlovačku a podložku, která nahradí klasický pečicí papír, koupíte na www.4home.cz (499 korun).