Potřebujete:
4 plátky vařené uzené krkovičky
300 g vypeckovaných čerstvých blum
50 g cukru
40 g tuku
30 g hladké mouky
trochu citronové šťávy
špetku mleté skořice
sůl
Postup:
Uzenou krkovičku uvařte v hrnci s vodou doměkka. Z citronu vymačkejte trochu šťávy. Čerstvé blumy omyjte, zbavte stopek, vypeckujte je a nakrájejte na dílky. Vložte je do kastrolu a podlijte trochou vody. Nemáte-li čerstvé blumy, můžete použít i kompotované.
Blumy v kastrolu uvařte doměkka, pak je prolisujte nebo protlačte přes husté síto, šťávu zachyťte a nechte ji vychladnout.
V jiném kastrolu rozehřejte tuk, zasypejte ho hladkou moukou a za stálého míchání připravte zlatavou jíšku. Zalijte ji vychladlou šťávou z blum, dobře rozmíchejte a podle potřeby zřeďte vodou. Omáčku povařte, přidejte do ní cukr, sůl, skořici a citronovou šťávu, krátce povařte a podávejte k teplému uzenému masu.