Týden jídel slavných: Kanec se šípkovou podle Hrabala

Vaření a recepty 16. ledna 2014

Ve Slavnostech sněženek sice na to, jestli je lepší kanec se zelím, nebo se šípkovou nepřišli, sám Bohumil Hrabal by ale volil variantu se šípkovou. Připravte si kance přesně tak, jak chutnal mistru spisovateli.

obličeje

Potřebujete:

600 g kančí kýty

100 g slaniny

2 mrkve

1 petržel

1/2 středního celeru

cibuli

200 ml červeného suchého vína

150 ml šípkového čaje

celý pepř

nové koření

bobkový list

jalovec

špetku tymiánu

šípkový džem

lžíci oleje a lžíci másla

vývar nebo vodu

sůl

Postup:

  1. Kančí kýtu prošpikujeme, osolíme, opečeme v pekáčku na zbytku slaniny a na oleji s máslem. Maso odložíme stranou a na tuku podusíme nakrájenou zeleninu a koření.

  2. Vrátíme maso, podlijeme vínem a čajem, přidáme lžíci šípkového džemu, přikryjeme a pečeme v troubě doměkka.

  3. Během pečení podléváme vývarem nebo vodou. Maso vyndáme, do omáčky přidáme další lžíci džemu, dochutíme a propasírujeme přes sítko.

  4. Podáváme s knedlíky nebo s noky.