Zapékané placičky se zeleninou a sýrem

Vaření a recepty 14. června 2020

Nejen že tyto placičky nezaberou příliš času přípravou, ale ještě k tomu jsou až ďábelsky chutné!

Potřebujete:

250 g polohrubé mouky

100 ml olivového oleje

250 ml vody

6 vajec

2 cuketky

100 g anglické slaniny v plátcích

3–4 rajčata

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

100 g sýra (mozzarella, feta nebo eidam)

čerstvou bazalku nebo petrželku

sůl a mletý pepř

Postup:

  1. Vodu s olejem, špetkou soli a pepře přiveďte k varu. Mouku prosejte a najednou ji nasypejte do vroucí vody. Při velmi mírné teplotě míchejte, až se hmota nelepí na vařečku ani na stěny nádoby. Odstavte a po částečném vychladnutí vmíchejte postupně vejce a vypracujte hladké těsto. Na plech vyložený pečicím papírem tvořte placičky.

  2. Rajčata a česnek nakrájejte na plátky. Cuketky omyjte, osušte a nakrájejte na tenká kolečka, která opečte na oleji spolu s plátky česneku. Na každou placičku položte kousek slaniny, několik plátků cuket, česneku a rajčat, osolte a posypejte bazalkou a sýrem nakrájeným na kousky. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 15 minut (v této fázi troubu neotevírejte), pak teplotu snižte na 180 °C a dopékejte ještě 5–10 minut. Podávejte teplé nebo vlažné.