Potřebujete:
250 g bílých fazolí
2 lžíce oleje
2 nakrájené cibule
2 prolisované stroužky česneku
2 plátky slaniny nakrájené na nudle
4 oloupaná rajčata
1/4 hrnku nakrájené petrželky
9 hrnků hovězího vývaru
1/4 hrnku červeného vína
1 nakrájenou mrkev
1 nakrájenou vodnici (bílá ředkev)
2 nakrájené brambory
kousek nakrájeného celeru
1/4 hrnku rajčatového protlaku
1 na plátky nakrájenou mladou cuketu
1/2 hrnku nakrájených fazolek
1/2 hrnku nalámaných špaget
1/4 hrnku nastrouhaného čedaru
sůl
pepř
hobliny parmazánu
Postup:
Fazole nechte přes noc nabobtnat, pak je slijte a nechte okapat. Vložte je do vroucí vody a vařte asi 15 minut. Pak je opět slijte a nechte okapat. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, česnek a slaninu. Za stálého míchání opékejte, až je cibule měkká a slanina křupavá. Přidejte rajčata, polovinu petrželky, fazole, vývar a víno. Zvolna vařte pod pokličkou asi 3/4 hodiny.
Pak přidejte mrkev, vodnici, brambory, celer a rajčatový protlak a vařte přikryté dalších 15 minut. Polévku osolte, opepřete a nakonec přidejte cuketu, fazolky, těstoviny a sýr. Vařte přikryté asi 15 minut, nebo dokud zelenina a těstoviny nezměknou. Přidejte zbylou petrželku a podávejte ozdobené hoblinami parmazánu (případně zapečeném na kousku chleba ciabatta).