Velikonoce trochu jinak: Mazanec z remosky

Vaření a recepty 19. dubna 2019

Když si přípravu mazance zjednodušíte použitím remosky, bude hotov raz dva!

Potřebujete:

360 g polohrubé mouky

100 g cukru

120 g rozpuštěného tuku

2 žloutky

30 g droždí

špetku soli

200 ml vlažného mléka

citronovou kůru

vanilku

50 g rozinek nebo kandovaného ovoce

50 g mandlí pokrájených na plátky a 1 vejce na potření

Postup:

  1. Do půllitrového hrnku nalijte 3 lžíce vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, droždí a lžíci mouky. Směs promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Přidejte kvásek, žloutky, rozpuštěný tuk, vlažné mléko a vanilku. Zpracujte v těsto. Poté přidejte citronovou kůru, rozinky nebo kandované ovoce a důkladně promíchejte. Těsto přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte 1 hodinu kynout.

  2. Po hodině těsto vyjměte z mísy, vložte je do remosky a nechte je kynout dalších 20 minut. Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypejte mandlemi. Přiklopte víko od remosky, zapněte a pečte 15 minut. Po této době víko odklopte a těsto zakryjte kolečkem z alobalu. Pečte dalších 25 minut. Poté pečící víko vypněte a nechte mazanec ještě 10 minut dojít.