Potřebujete:
360 g polohrubé mouky
100 g cukru
120 g rozpuštěného tuku
2 žloutky
30 g droždí
špetku soli
200 ml vlažného mléka
citronovou kůru
vanilku
50 g rozinek nebo kandovaného ovoce
50 g mandlí pokrájených na plátky a 1 vejce na potření
Postup:
Do půllitrového hrnku nalijte 3 lžíce vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, droždí a lžíci mouky. Směs promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Přidejte kvásek, žloutky, rozpuštěný tuk, vlažné mléko a vanilku. Zpracujte v těsto. Poté přidejte citronovou kůru, rozinky nebo kandované ovoce a důkladně promíchejte. Těsto přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte 1 hodinu kynout.
Po hodině těsto vyjměte z mísy, vložte je do remosky a nechte je kynout dalších 20 minut. Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypejte mandlemi. Přiklopte víko od remosky, zapněte a pečte 15 minut. Po této době víko odklopte a těsto zakryjte kolečkem z alobalu. Pečte dalších 25 minut. Poté pečící víko vypněte a nechte mazanec ještě 10 minut dojít.