Potřebujete:
300 g kuřecích prsíček
1 cibuli (šalotku)
3 lžíce sójové omáčky
2 lžíce rýžového vína (bílého)
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (koriandru, tymiánu, majoránky apod.)
2 lžíce prolisovaného česneku
1 lžičku cukru
drcený zelený pepř
špetku soli
sezamový olej na opečení
Červená rýže:
350 g rýže
1 papriku
1 čerstvou chilli papričku
1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru
5 stroužků česneku
mletou papriku
sůl
olej
Postup:
Oloupanou cibuli nasekejte najemno, přidejte bylinky, sójovou omáčku, rýžové víno, česnek, cukr, sůl, trochu drceného zeleného pepře a dobře promíchejte. Do této marinády naložte omyté a osušené plátky z kuřecích prsou a nechte odležet v chladu, nejlépe přes noc. Pak maso zprudka opečte na teflonové pánvi s troškou sezamového oleje (asi 2 minuty z každé strany), pánev zakryjte poklicí, vypněte plamen a nechte stát 7 minut.
Připravte si červenou rýži. Na oleji orestujte nastrouhaný česnek, zázvor, nakrájenou papriku a čerstvou chilli papričku. Na závěr přidejte trochu mleté papriky a osolte. Přidejte rýži, přilijte vodu, aby sahala asi 2 cm nad rýži, přiklopte a přiveďte k varu. Jakmile stoupne rýže na hladinu, vložte vše do trouby vyhřáté na 180 °C, vypněte ji a rýži v ní ponechte asi 30 minut. Pak ji promíchejte velkou vidličkou a podávejte s kuřetem nakrájeným na plátky.