Potřebujete:
600 g hovězího zadního masa
1 lžíci plnotučné hořčice
60 g slaniny
10 g soli
80 g tuku
čtvrt celeru
1 mrkev
1 petržel
1 cibuli
300 ml vody
5 zrníček celého pepře
4 zrníčka nového koření
1 bobkový list
30 g citronu
20 ml octa
20 g cukru
30 g másla
60 g hladké mouky
100 ml smetany
40 g brusinek
Na knedlík:
280 g žemle
240 ml mléka
2 vejce
8 g soli
45 g hrubé mouky
5 g kadeřavé petržele
na špičku nože muškátového květu
Postup:
Z kořenové nakrájené zeleniny a cibule připravte orestovaný dozlatova opečený základ, ten ochuťte octem, cukrem, solí a hořčicí. Přidejte divoké koření a do základu vložte prošpikované a opečené maso. To duste doměkka. Smíchejte smetanu s hladkou moukou a omáčku zahustěte. Důkladně ji provařte, přidejte citronovou kůru a syrové máslo.
Housku nakrájejte na kostičky. V misce smíchejte mléko se žloutky, přidejte sůl, muškátový oříšek a pak hrubou mouku, aby se začalo tvořit trošku tužší těstíčko. Nakonec přisypejte petrželovou nať, promíchejte a těstíčko nalijte na nakrájenou housku. Promíchejte a nechte chvíli odpočinout.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a ten pak vmíchejte do těstíčka s houskou. Z těsta vytvarujte válcové šišky a zabalte je do potravinové fólie, tu na krajích zavažte. Fólii jemně propíchejte a knedlík dejte na 25 minut vařit. Svíčkovou servírujte se žemlovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.