Rakouský týden: Linecký dort

Vaření a recepty 3. června 2014

Linecký dort je rakouská klasika. Jestli jste příznivci nakyslého rybízového džemu, na této dobrotě si fakt pochutnáte.

Potřebujete:

250 g másla

250 g mouky

125 g moučkového cukru

150 g namletých ořechů nebo mandlí

2 lžíce strouhanky

1 vejce

1 žloutek

mletou skořici

špetku mletého hřebíčku

špetku soli

citrón

vejce na potření

rybízovou marmeládu

máslo na vytření formy

mandlové lupínky

Postup:

  1. Na vál si nasypte mouku, do ní nastrouhejte máslo a obojí spojte prsty. Přidejte cukr, ořechy, strouhanku, vejce a žloutek, špetku soli, skořice a mletého hřebíčku. Rychle zpracujte v těsto, které necháte 30 minut v chladu odpočinout.

  2. Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte si koláčovou formu.

  3. “Větší polovinu“ těsta namačkejte na dno formy. Zbytek vytvarujte do válečků: tenkých na povrch těsta a tlustšího na okraj formy. Těsto ve formě potřete marmeládou, nechte asi 1 cm od kraje volný. Tlustší váleček těsta vtlačte do okraje formy. Posypte mandlovými lupínky.

  4. Potřete těsto rozšlehaným vajíčkem a pečte asi 50 až 60 minut. Po upečení nechte vychladit, pak zabalte do fólie a nechte jeden den „táhnout“.